!!! Doprava zadarmo pri nákupe nad 40 € !!!

Rady a tipy ako vybrať ruksak

Ruksak je “vak” nosený na chrbte, ktorý disponuje popruhmi pre uchytenie na ramenách. Pôvodne sa používal ako batožina pre pobyt v prírode. V súčasnosti sa už bežne používa ako výbava do mesta. Pojem ruksak sa nám najčastejšie spája so začiatkom nového školského roka a jeho výberom pre deti. Veľmi často je spájaný aj so športovými aktivitami, keďže je nepochybne praktický, vďaka svojmu noseniu na chrbte, ktoré zabezpečuje voľné ruky a pohodlnejší pohyb. Dnes sa stáva populárny u žien, ktoré ho práve vďaka svojej praktickej stránke rady vymenia za kabelku.

 

Obsah článka:

  1. Čo zvážiť pri výbere ruksaka
  2. Účel ruksaka
  3. Materiál ruksaka
  4. Veľkosť/Objem ruksaka
  5. Pohodlie a popruhy ruksaka
  6. Cena ruksaka
  7. Recenzie zákazníkov
  8. Odporúčania na záver

Čo zvážiť pri výbere nového ruksaka

Ako vybrať ruksak www.kabelky-vypredaj.eu

Zdroj: www.freepik.com

Vybrať si ten správny ruksak, ktorý bude spĺňať všetky potrebné kritéria môže byť skutočnou výzvou. Existuje niekoľko tipov a odporúčaní, ktoré výber správneho ruksaka môžu uľahčiť.

V prvom rade určte účel ruksaka, na ktorý sa bude používať. Následne zvážte jeho potrebnú kapacitu a materiál. Nakoniec si stanovte cenový rozsah, v ktorom sa budete pri výbere ruksaka pohybovať, nech jeho cena nezaťaží váš rozpočet. Pri konečnom výbere vám môžu pomôcť aj prípadné skúsenosti iných zákazníkov.

Akýkoľvek ruksak, ktorý si vyberiete, by mal byť spoľahlivý, funkčný a v súlade s tým, ako ho plánujete využívať.

 

Účel ruksaka

Určte účel, na ktorý sa bude ruksak používať. Podľa účelu by sme mohli ruksaky rozdeliť do niekoľkých typov:

  • športové ruksaky: do tejto kategórie patria bežecké ruksaky, ktoré sú ľahké a pohodlné na nosenie, ďalej tu patria fitness ruksaky určené pre ľudí, ktorí chodia do fitka a disponujú viacerými priehradkami a taktiež cyklistické ruksaky, ktoré sú pohodlné pre jazdu na bicykli a často majú špeciálne pásy pre upevnenie na bicykli
  • turistické ruksaky: ideálne na dlhé túry v horách, majú väčší objem a podporné pásy na chrbte, disponujú bočnými vreckami na fľašu s vodou, prípadne dáždnik
  • mestské batohy: vyhľadávané najmä ženami do práce alebo do mesta, ktoré dokážu plnohodnotne nahradiť kabelku, vynikajú svojimi elegantnými a modernými prvkami
  • školské/študentské ruksaky: s dostatkom miesta pre knihy, zošity, iné školské potreby, prípadne desiatu
  • detské ruksaky: vynikajú svojou malou kapacitou a farebnou, prevažne rozprávkovou potlačou

Takto si stanovíte vaše priority pri výbere a budete vedieť ako vybrať batoh do mesta, prípadne školský batoh. 

Materiál ruksaka

Ako vybrať správny ruksak www.kabelky-vypredaj (5)

Zdroj: www.freepik.com

Ruksaky sa v súčasnosti vyrábajú z rôznorodých materiálov.

Pri výrobe športových a cestovných ruksakov sa veľmi často používajú materiály ako polyester, nylon, prípadne neoprén. Zabezpečujú odolnosť voči oteru, vodeodolnosť, pružnosť a ľahkosť.

Populárnym materiálom je eko-koža. Ponúka alternatívu k pravej koži a jej dopadom na životné prostredie spojenými s chovom zvierat na kožu a chemickými procesmi, ktoré pri výrobe kože vznikajú. Ruksaky z eko-kože majú niekoľko výhod. Sú odolné voči vode a opotrebeniu. Ľahko sa čistia a uržujú a sú cenovo dostupnejšie narozdiel od ruksakov z pravej kože. Navyše výrobcovia ňou dokážu napodobniť rôzne textúry ako semiš, prípadne zvieracie potlače. Dokážu tak vyrobiť efektný a štýlový ruksak.

Ruksaky z pravej kože vynikajú svojou odolnosťou a kvalitným spracovaním. Dôležité je venovať im náležitú starostlivosť vďaka špeciálnym čistiacim prostriedkom na kožu a impregnácii. Môžete sa inšpirovať aj našim článkom: https://www.kabelky-vypredaj.eu/blog/navod-ako-vycistit-kozenu-kabelku-doma/

Veľkosť/Objem ruksaka

ako vybrať správny batoh www.kaeblky-vypredaj.eu

Zdroj: www.freepik.com

Dôležitým faktorom pri výbere ruksaka je jeho veľkosť, pretože ovplyvňuje to, čo všetko doň môžete vložiť a tým pádom, aký bude pohodlný na nosenie. Neviete ako vybrať veľkosť batohu? Vyberte objem, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

  • Malé batohy: Veľkosť dámskeho batohu na bežné nosenie do práce, prípadne veľkosť mestského ruksaku je do 20 litrov objemu. Táto kapacita je postačujúca na prenos nevyhnutne potrebných vecí a pritom nevyzerá na chrbte pre ženu príliš mohutne.
  • Stredné batohy: Športové ruksaky sa pohybujú v objeme od 20 litrov až do 40 litrov. Objem záleží od vykonávanej športovej aktivity a potrebných vecí.
  • Veľké batohy: Cestovné ruksaky konkurujú kapacitou cestovným kufrom. Ich veľkosť sa pohybuje od 40 litrov až do 60 litrov

Pri výbere treba zvážiť aj veľkosť ruksaka v porovnaní s vašou postavou. Pre dlhšie nosenie je potrebné, aby bol pohodlný a nie na príťaž.

Pohodlie a popruhy ruksaka

 

Ramenné popruhy sú nevyhnutnou súčasťou každého batohu a zohrávajú kľúčovú úlohu pri jeho pohodlnom nosení. Poskytujú podporu, stabilitu a rovnomerné rozloženie váhy na chrbte a na ramenách. Ich pevnosť a spoľahlivosť sú dôležité, pretože nesú váhu celého nákladu. Popruhy by mali spĺňať niekoľko funkcií.

  • Nastaviteľnosť: Popruhy všetkých druhov ruksakov by mali byť nastaviteľné a umožniť tak prispôsobenie vašej postave. Je to dôležité pre pohodlné nosenie a minimalizovanie rizika bolesti chrbta alebo ramien.
  • Polstrovanie: Zabezpečuje zníženie tlaku na ramená a chrbát a zlepšuje celkový komfort pri nosení ťažkých bremien.
  • Pružnosť/Odpruženie: Pomáha absorbovať nárazy a pohyb, čo je dôležité pri pohybe na nerovnom teréne alebo aktívnom športe.

Správne zvolené ramenné popruhy ruksaka môžu urobiť rozdiel medzi pohodlným nosením batohu a nepríjemnými bolesťami chrbta alebo únavou. Tento aspekt je dôležitý najmä pri dlhých výletoch, či túrach. Takisto prispievajú k bezpečnosti, pretože kvalitné popruhy svojou pevnosťou zabraňujú svojmu odtrhnutiu a následnému poškodeniu neseného nákladu.

Batohy, najmä tie cestovné disponujú aj vystuženou chrbtovou opierkou. Táto vrstva na zadnej časti ruksaka zabezpečuje nielen pohodlnosť, ale vďaka svojej priedušnej vrstve aj minimalizovanie tvorby potu na chrbte pri dlhom nosení. 

 

Cena ruksaka

Ako vybrať ruksak www.kabelky-yvpredaj.eu

Zdroj: pinterest.com

Pri výbere ruksaka si treba stanoviť cenový rozsah, v ktorom sa budete pohybovať. Rozhodnite sa, koľko ste ochotní investovať. Investícia do kvalitného športového batohu, prípadne ruksaka z pravej kože sa vám vyplatí a vydrží vám aj roky. Drahší ruksak síce môže poskytovať vyššiu kvalitu, ale môžete nájsť aj cenovo dostupné produkty, ktoré vyhovujú vašim  potrebám. 

Recenzie zákazníkov

Ako vybrať ruksak www.kabelky-vypredaj.eu (2)

Zdroj: freepik.com

 

Ak ste našli konkrétny model ruksaku, pre ktorý ste sa rohodli, ale ešte stále váhate, môžete si prečítať skúsenosti iných zákazníkov s týmto ruksakom. Takéto recenzie poskytujú užitočné informácie o kvalite a používaní ruksaku.

Odporúčania na záver

Ako vybrať správny ruksak www.kabelky-vypredaj (1)

Zdroj: www.freepik.com

Výber správneho ruksaku je individuálny a závisí od vašich konkrétnych potrieb, preferencií a životného štýlu. Je dôležité si vyhradiť čas na preskúmanie možností. Ak je to možné vyskúšajte si ruksak pred nákupom. Tým sa presvedčíte, že je pohodlný a praktický.

Po následnej kúpe odporúčame pre dlhšiu životnosť ruksaka venovať pozornosť aj jeho čisteniu pri prípadnom znečistení. Môžete sa inšpirovať aj našim článkom Jednoduchý návod ako vyprať ruksak.

Dúfame, že s týmito tipmi si vyberiete ten správny ruksak pre vaše potreby a dobrodružstvá.

 







Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Backpack

https://svetevity.sk/magazin/zivotny-styl/797647-aktovky-chrbtu-nesvedcia-a-batoh-musi-dobre-sediet-radi-fyzioterapeut

 

Ľubica Fojtíková, produktová fotografka
Má na starosti fotografovanie produktov. Každú kabelku fotí s vášňou tak, aby zodpovedala realite. Stará sa o popis produktov a správne zobrazenie na webe. Má dlhoročné skúsenosti s tvorbou visual merchandisingu a jej prednosťou je estetické cítenie. Inšpiráciu pri tvorbe článkov čerpá najmä z osobnej skúsenosti a zahraničných publikácií.