!!! Doprava zadarmo pri nákupe nad 40 € !!!

Návod ako vyčistiť koženú kabelku doma

Máte zlosť, keď na kabelke zbadáte fľak? Ako vyčistiť koženú kabelku? Dá sa to zvládnuť aj doma? Máme pre Vás skvelé tipy, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie!

Každá žena má hneď niekoľko kabeliek vo svojom šatníku a priznajme si - vždy si nájdeme dobrý dôvod na to, pridať k nim ďalšiu do zbierky. Vhodná starostlivosť a ošetrenie dokáže týmto vaším “pokladom” predĺžiť život. Radu ako vyčistiť bielu koženú kabelku zháňajú pravidelne mnohé z vás. Pozrime sa spolu ako na to!

Obsah článku:

  1. Nie je kabelka ako kabelka
  2. Čím vyčistiť koženú kabelku?
  3. Špeciálne prostriedky určené na čistenie kože
  4. Domáce prostriedky na čistenie kože
  5. Ako vyčistiť koženú kabelku?
  6. Ošetrenie kabelky
  7. Ako a kde uchovávať kabelky?

 

farebné kabelky

Zdroj: pinterest

Nie je kabelka ako kabelka 

Dámskych kabeliek je na trhu veľmi veľa. Odlišujú sa mnohými prvkami no v neposlednom rade materiálom a farbou. A práve tieto dve veci zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri tom ako vyčistiť kabelku. Faktom je, že bledé farby sú náročnejšie na údržbu, ľahšie sa zašpinia a preto im je potrebné venovať väčšiu starostlivosť. Prečo by sme vlastne mali kabelky čistiť a udržiavať?

 

Každá chceme aby kabelka vyzerala čo najlepšie a vydržala nám čo najdlhšie. Toto je dôvod prečo sa treba o kabelku pravidelne starať a udržiavať ju v dobrej kondícii. Pravidelným čistením a ošetrovaním predídeme usadeniu nečistôt, zašednutiu a nevyčistiteľnému zašpineniu kabelky.

Krásna nová biela kožená kabelka zladená k džínam a bielej blúzke pôsobí veľmi efektne a žensky. Radosť zo štýlového outfitu vystrieda sklamanie, keď večer na zadnej strane kabelky nájdete “rifľové” fľaky v mnohých odtieňoch. Netreba podliehať panike! Kedy začať s čistením a ako vyčistiť bielu koženú kabelku? Platí jednoduché pravidlo - čím skôr sa do odstraňovania špiny pustíte, tým ľahšie si s nečistotami poradíte! Špina tak nemá možnosť preniknúť do pórov a je jednoduchšie sa jej zbaviť.

Kabelka do ruky

Zdroj: pinterest

Čím vyčistiť koženú kabelku?

Zabudnite na práčku! Kabelku by ste práčkou zničili a putovala by po praní rovno do koša! Overených receptov a rád ako vyčistiť koženú kabelku nájdete neúrekom, no nie každá rada je vhodná! Nesprávne zvoleným prípravkom môžete fľaky len zhoršiť, zvýrazniť či rozotrieť po celej kabelke. Pred každým čistením kabelky je potrebné vykonať test znášanlivosti vybraného prostriedku na malom mieste, ktoré nie je na kabelke vidieť. Ale ako správne zvoliť prostriedok na čistenie kabelky?

Špeciálne prostriedky určené na čistenie kože

  • Nájdete ich v drogériách či obchodoch s koženými výrobkami. Neraz pri nich odradí cena. Pri investícii do kvalitnej kabelky častokrát neostávajú voľné peniaze na nákup ošetrujúcich prípravkov na kožu.

Čistiace prostriedky na kabelky

Zdroj: dreamstime

Domáce prostriedky na čistenie kože

  • Mydlový prípadne saponátový roztok. Pripravíte ho veľmi jednoducho zmiešaním destilovanej vody a jemného mydla, alebo saponátu na riad. Destilovaná voda je na čistenie kabelky najvhodnejšia. Neobsahuje žiadne soli a minerály a vy sa tak nemusíte obávať vodných škvŕn po čistení. Roztok stačí nanášať jemnou handričkou a otierať znečistené miesta podľa potreby. Je potrebné dbať na to, aby ste kabelku priveľa nenamáčali!
  • Zmes vody, soli a citronu nanášajte vlhkou handričkou prípadne jemnou silikónovou kefkou na postihnuté miesta a nechajte chvíľku pôsobiť. Ošetrované miesto na kabelke je potrebné na záver očistiť destilovanou vodou.
  • Biely alkohol, alpu či odlakovač naneste pomocou vatového tampónu na pár sekúnd priamo na fľak. Keďže sa jedná o agresívnejšie metódy čistenia nenechávajte pôsobiť pridlho. Aj v tomto prípade je nutné ukončiť čistenie vlhkou handričkou.
  • Zubná pasta alebo tekutý abrazívny čistiaci prostriedok sú tiež možnosti s ktorými so špinou na kabelke zatočíte. Nie sú však vhodné pre každý materiál.

Ako vyčistiť koženú kabelku?

Pred samotným čistením koženej kabelky je dôležité zbaviť kabelku prachu a vonkajších nečistôt a kompletne ju vyprázdniť. Poutierajte ju celú vlhkou handričkou. Následne aplikujte zvolený prostriedok na čistenie kabelky podľa potreby. Je účinnejšie nanášať prípravok na etapy a s kratšou dobou pôsobenia

Pri čistení kabelky by sme nemali zabúdať na jej vnútro, zipsy a ozdoby. Prekontrolujte ich a odstráňte ich prípadné nedostatky.

Vyčistenú kabelku nechajte voľne vyschnúť. Určite ju nedávajte do sušičky, na radiátor, priame slnko. Nesušte ju ani fénom. Zbytočne ju znehodnotíte. Stačí ju zavesiť na vešiak či ramienko na oblečenie a nechať vyschnúť prirodzene.

Takto zabezpečíte to, že aj po usušení bude krásne držať tvar tak ako pred čistením.

Ako uložiť kabelky

Zdroj: freepik

Ošetrenie kabelky

Nielen koženú kabelku je potrebné po vyčistení správne ošetriť. Opäť môžete siahnuť po zaručených prípravkoch z obchodu, no pomôcť si viete aj tým, čo má doma každý k dispozícii a tým je olivový olej. Stačí pridať niekoľko kvapiek do rozprašovača s vodou, jemne postriekať a vyleštiť do sucha. Vaša kabelka bude vyzerať akoby ste si ju práve priniesli z obchodu!

 

Na to, aby všetky Vaše kabelky vyzerali ako z časopisu je potrebné venovať im základnú starostlivosť aspoň raz týždenne. Stačí ich prejsť jemným kartáčikom prípadne vlhkou handričkou. Vyskúšajte! Budete veľmi milo prekvapené aký efekt Vám to prinesie!

skladovanie kabeliek

Zdroj: pinterest

Ako a kde uchovávať kabelky?

Ideálnym miestom na úschovu kabeliek je uzavretý priestor, kde na kabelky nemá šancu padať prach. V dnešnej modernej dobe sa tešia veľkej obľube rôzne organizéry prípadne handmade látkové vrecká, ktoré sú na úschovu vyčistených kabeliek ako stvorené. S troškou šikovnosti si takéto vrecko viete vyrobiť v pohodlí domova. Takto ošetrená a zabalená kabelka bude kedykoľvek pripravená na výjazd.

Ostáva Vám už len zvoliť vhodný outfit, vybrať kabelku a prečítať si od nás “Nápady ako nosiť kabelky a byť in”. Vyzbrojené krásnou a čistou kabelkou môžete smelo vyraziť do akéhokoľvek mesta. 😀

Zdroje:

https://www.wikihow.cz/Jak-vy%C4%8Distit-ko%C5%BEenou-kabelku

https://www.a7la-home.com/sk/how-to-clean-your-leather-bag-steps-and-hacks/

VANNIER, Charlotte. Kabelky a módní doplňky. Originální nápady snadno & rychle. 2009. Čestlice: Rebo, 2009. ISBN 978-80-255-0888-6.

 

Mirka Gajdičiarová, marketingová manažérka
Pracuje na tvorbe reklám a marketingu spoločnosti. Aktívne a veľmi rada testuje kabelky aj ostatný sortiment, aby vedela čo najreálnejšie popísať a predstaviť jednotlivé modely. Spravuje komunikáciu na sociálnych sieťach, reaguje na komentáre a hodnotenia zákazníkov. Svoje články opiera o osobné skúsenosti a odbornú literatúru. Vo voľnom čase veľmi rada číta a stres zabíja športom.