!!! Doprava zadarmo pri nákupe nad 40 € !!!

Ako spoznať pravú kožu

Dnešná doba praje rôznym obchodníkom. Na čo si treba dávať pozor pri kúpe kožených kabeliek, topánok alebo doplnkov ako opasky či peňaženky? Viete podľa čoho zaručene poznáte pravú kožu? Máme pre Vás niekoľko skvelých trikov, vďaka ktorým budete pri výbere vždy o krok vpred!

kožené výrobky (1)

Zdroj: Freepik.com

Obsah článku:

  1. Čo je to vlastne pravá koža
  2. Alternatívy pravej kože
  3. Na čo sa pri poznávaní pravej kože zamerať?
    1. Označenie na štítku
    2. Stavte na dotyk
    3. Nos neklame!
    4. Oheň alebo voda?
    5. Cena 
  4. Prečo dávať pozor na materiál kabelky?

 

Čo je to vlastne pravá koža

Pravá koža je prírodný materiál, ktorý ľudstvo pozná už roky. Získava sa z rôznych zvierat. Spravovaním sa z nej stáva useň, ktorá sa využíva najmä v módnom priemysle na výrobu kabeliek, topánok, kabátov, opaskov, peňaženiek, rukavíc a iných doplnkov. Ide o veľmi kvalitný, pevný a trvácny materiál, ktorý dokáže vydržať roky. Práve preto sa tieto benefity pravej kože často zohľadňujú v cene. 

výroba a koža

Zdroj: Freepik.com



Alternatívy pravej kože

Dnes existuje mnoho ochrancov zvierat prípadne eko nadšencov, ktorí uprednostňujú alternatívy pravej kože. Keďže nechcú, aby trpeli zvieratá, preferujú ekologickú kožu. Jedná sa o bavlnu, ktorá je pokrytá polyuretánom. Vďaka dnešnej modernej technike je niektorá syntetická koža na prvý pohľad nerozoznateľná od tej pravej. Ako spoznať pravú kožu? Existuje niekoľko rád, vďaka ktorým zistíte či je Vaša kabelka z pravej kože alebo nie.

 

 

Na čo sa pri poznávaní pravej kože zamerať? 

Je niekoľko špecifických znakov, ktoré pravú kožu charakterizujú. Určite sa Vám zíde vedieť o ktoré sa jedná. Stačí byť trochu všímavejší a pozornejší pri kúpe. Nie vždy platí pravidlo drahá kabelka - pravá koža. Poďme si jednotlivé znaky bližšie rozobrať a naučme sa ako sa pozná pravá koža!

výroba koženej peňaženky

Zdroj: Freepik.com

 

Označenie na štítku

Obchodníci, ktorí predávajú výrobky z pravej kože sa rozhodne netaja materiálom, z ktorého je kabelka či peňaženka vyrobená. Práve naopak - všade na ich výrobkoch môžete vidieť piktogram zo znakom kože. Vďaka tomuto označeniu si môžete byť 100 % istí, že sa jedná o pravú kožu. Piktogram “koža” nájdete na vnútornej strane topánok, oblečenia či kabelky otlačený priamo na materiáli, prípadne je zobrazený na štítku vo vnútri výrobku. Niektorí výrobcovia prikladajú prívesok z pravej kože v tvare piktogramu.

piktogram koža

 

Stavte na dotyk

Skúste sa dotknúť! Aj podľa jedného dotyku môžete poznať pravú kožu. Pravá koža je veľmi pružná a flexibilná, príjemná na dotyk. Jej povrch nie je úplne hladký ani rovný. Cítiť jemné póry rôznych veľkostí, ktoré sú úplne v poriadku a nijak neuberajú na kvalite. Nerovnosti len potvrdzujú, že materiál nie je vyrábaný umelo a že sa naozaj jedná o skutočnú pravú kožu.

 

Nos neklame!

Nová kabelka z pravej kože nezameniteľne vonia. Práve koža má svoju špecifickú vôňu, podľa ktorej viete že je to ona! Je príjemná, čistá a jednoduchá. Zapamätáte si ju hneď ako ku pravej koži privoniate.  Pri umelej koži je cítiť skôr plast. V kombinácii s hmatom viete poznať pravú kožu celkom jednoducho! Preto sa nebojte a pri poznávaní pravej kože využívajte všetky svoje zmysly naplno.

 

Oheň alebo voda?

Dva živly, ktoré tiež vedia pomôcť pri poznávaní pravej kože. Ako na to si povieme v nasledujúcich riadkoch.

oheň

Zdroj: Freepik.com

 

Kvapnite pár kvapiek vody na kabelku - pravá koža malé množstvo vody absorbuje.  Naopak ekologická koža, ktorá je pokrytá polyuretánovou vrstvou sa správa úplne opačne - kvapky vody ostanú na povrchu. Prečo? Umelá alebo ekologická kože je pokrytá nepriepustnou polyuretánovou vrstvou, ktorá vodu odpudzuje. Naopak prírodný materiál do určitej miery dokáže vodu vsiaknuť, ak nemá nástrek umelej zložky na povrchu.

 

Určite ste počuli, že pravá koža nehorí. Tento test je dobré vykonať na málo viditeľnom mieste, aj keď neviem, či by som svoju krásnu novú kabelku z kože podrobila tejto netradičnej skúške… Podrže kožu nad plameňom cca 5-10 sekúnd. Koža nezačne horieť, len zmení farbu, viac stmavne. Cítiť budete zápach spálených vlasov. Pri ekokoži Vám kabelka začne horieť a zápach bude pripomínať horiaci plast.

 

 

Cena 

Prevláda názor, že kabelky z pravej kože sú nesmierne drahé. Nie vždy sa dá spoľahnúť len na cenu, ako záruku pravosti. V dnešnej dobe existuje mnoho kabeliek z ekologickej kože, ktoré sú niekedy drahšie ako tie kožené. Pravdou však je, že ak vidíte kabelku s označením pravá koža za 20 eur, celkom určite kožená nie je. Aj rozum a zdravý úsudok vedia pomôcť ako spoznať pravú kožu.

kabelka a doplnky

Zdroj: Freepik.com

 

Prečo dávať pozor na materiál kabelky?

Od typu materiálu kabelky ale aj iných doplnkov závisí ich následná starostlivosť. Práve tá, dokáže mnohým našim kúskom z pravej kože zabezpečiť dlhovekosť. Starostlivosť o koženú kabelku je častokrát iná ako starostlivosť o kabelku z ekologickej kože. Ako sa o kabelku z pravej kože správne starať zistíte priamo v našom článku Návod ako vyčistiť koženú kabelku doma. Nájdete v ňom kopec rád ako vyčistiť a ošetriť pravú koženú kabelku ale i jej napodobeninu.

kabelka

Zdroj: Freepik.com

 

Verím, že aj vďaka nášmu článku nebude pre Vás problém spoznať pravú kožu. Ak Vás predsa len pravá koža neoslovila a dávate prednosť jej ekologickej verzii, neváhajte a nakuknite do nášho obchodu. Určite si vyberiete módnu crossbody kabelku v ekologickom prevedení.

 

Zdroje:

STANCLOVÁ, Věra (ed.). Kůže v kultuře člověka: 4. celost. sympózium průmyslového návrhu : Met. sborník. Gottwaldov: Oblastní galerie výtvarného umění, [1975].

https://martinkrupicka.cz/2021/09/jak-poznat-pravou-kuzi-od-synteticke/

https://www.info.sk/sprava/131023/takto-jednoducho-rozoznate-pravu-kozu-od-napodobeniny/



Mirka Gajdičiarová, marketingová manažérka
Pracuje na tvorbe reklám a marketingu spoločnosti. Aktívne a veľmi rada testuje kabelky aj ostatný sortiment, aby vedela čo najreálnejšie popísať a predstaviť jednotlivé modely. Spravuje komunikáciu na sociálnych sieťach, reaguje na komentáre a hodnotenia zákazníkov. Svoje články opiera o osobné skúsenosti a odbornú literatúru. Vo voľnom čase veľmi rada číta a stres zabíja športom.