!!! Doprava zadarmo pri nákupe nad 40 € !!!

Jednoduchý návod ako vyprať ruksak

Ruksaky využívame najviac ako tašky do školy, na turistiku, do práce, alebo len tak ako doplnok pri trávení voľného času. Určite sa Vám už podarilo poliať ho vodou, zašpiniť blatom prípadne zamazať vnútro nejakou svačinou, či opaľovacím krémom. Ako prať ruksak tak, aby z neho nebol len neforemný vak? A čo také pranie ruksaku v práčke? S nami zistíte ako vyprať ruksak tak, aby vyzeral stále tip top.

1-práčka a batoh

Zdroj: GETTY IMAGES



Obsah článku:

  1. Je potrebné prať ruksaky?
  2. Príprava ruksaku na pranie 
  3. Čo treba vedieť pred samotným praním ruksakov
    1. Textilné ruksaky
    2. Kožené ruksaky a ruksaky z ekologickej kože 
    3. Funkčné ruksaky a ruksaky s nepremokavou vrstvou
    4. Školské tašky a iné ruksaky
  4. Spôsoby prania ruksakov 
    1. Ručné pranie ruksaku
    2. Pranie ruksaku v práčke 
  5. Aj ruksak treba vedieť správne vysušiť!

Je potrebné prať ruksaky?

Prať či neprať…Poznám ľudí, ktorý svoj ruksak perú bez obáv aj niekoľkokrát do roka. No zároveň existujú aj takí, ktorí ho nevyprali ani raz za celú dobu nosenia. Boja sa, čo z neho po praní ostane. Je vôbec potrebné ruksak prať? Určite áno! Nečistoty sa vedia poriadne zaryť do vlákien a vytvoriť nepekné fľaky. A nielen to! Rôzne desiate zanechávajú v ruksakoch aj svoje pachy.

 

 

Školské ruksaky bývajú zašpinené asi najviac. Deti ich neustále pokladajú na zem, častokrát sa im do vnútra vyleje džús, hodia doň narýchlo zbytky svačiny, atramentové perá či farby a štetce. Práve tu je potrebné dbať na správne pranie, aby ruksak aj po praní držal svoj tvar, dal sa znova používať a stále vyzeral skvele.

2-deti a batohy

Zdroj: Freepik.com

 

 S ruksakmi je to podobné ako s kabelkami. Keď chcete, aby Vám vydržal čo najdlhšie, musíte mu venovať potrebnú starostlivosť. Vďaka praniu a čisteniu bude stále “vo forme” a vy sa budete z neho tešiť oveľa dlhšie.

 

Príprava ruksaku na pranie 

V prvom rade je potrebné ruksak na pranie pripraviť. Vyprázdnite ho a hrubé nečistoty odstráňte jemnou kefkou či hubkou.Niektoré ruksaky mávajú kovové a plastové výstuže na chrbte, tie vyberte. Pozapínajte všetky zipsy, povoľte popruhy. Odstráňte všetky prívesky, doplnkové kapsy, prípadne bedrový pás.

 

Náš TIP: Pred odstránením výstuže ruksaku si spravte pár fotiek toho ako je výstuž uchytená a založená. Pomôže Vám to pri opätovnom nasadzovaní. Rovnako si viete nafotiť aj rôzne odopínacie časti.

Čo treba vedieť pred samotným praním ruksakov

Najdôležitejšie je vedieť, z akého materiálu je vyrobený. Vďaka tejto informácii si viete vybrať spôsob ako prať ruksak, aký prací prostriedok použiť a aká bude oň Vaša následná starostlivosť. 

Textilné ruksaky

Textilné ruksaky dobre vyperie aj práčka.V prípade menšieho zašpinenia vyčistite len znečistené miesta silikónovou kefkou alebo jemnou hubkou.

 

Kožené ruksaky a ruksaky z ekologickej kože

Vyčistíte ich rovnako ako kabelky. Všetky tipy ako na to nájdete v článku “Návod ako vyčistiť koženú kabelku doma”. V žiadnom prípade neperte tieto ruksaky v práčke! 

3-ruksaky

Zdroj:Freepik.com

Funkčné ruksaky a ruksaky s nepremokavou vrstvou 

Tieto typy je potrebné prať ručne. Na očistenie použite mydlový roztok, prípadne špeciálny prací prášok na funkčné a outdoor oblečenie. Neporuší sa tým nepremokavá vrstva. Nezabudnite ani na ošetrenie po praní.

Školské tašky a iné ruksaky

Je na Vašom zvážení, či ich operiete v práčke. Výrobcovia túto možnosť neodporúčajú, no existuje mnoho spokojných mamičiek a zákazníkov, ktoré na túto formu prania ruksakov nedajú dopustiť. Ak sa rozhodnete risknúť to,je potrebné zvoliť si šetrný prací prostriedok a správny program.

Spôsoby prania ruksakov

Ručné pranie ruksaku

Najideálnejší a zároveň aj najšetrnejší spôsob prania ruksakov. Na pranie je vhodné použiť mydlový roztok, prípadne šetrný prací prostriedok a vlažnú vodu. A ako prať ruksak?

4-čistiace prostriedky

Zdroj:Freepik.com

 

Ruksak namočte do vody so zvoleným pracím prostriedkom a nechajte ho namočený cca 20 min. Šetrne, jemným kartáčikom alebo hubkou odstráňte nečistoty. Vyžmýkajte v rukách a zaveste ho otvormi nadol. Pootvárajte všetky zipsy, aby vytiekla von prebytočná voda. Ruksak nechajte voľne vyschnúť!

 

Náš TIP: Ideálne je zavesiť ruksak nad vaňu, prípadne do sprchy, aby vytiekla všetka prebytočná voda. Keď už “nekvapká” je možné ho zavesiť aj na sušiak na prádlo.

Na očistenie zipsov skvele poslúži aj zubná kefka.

Pranie ruksaku v práčke 

Ak sa rozhodnete pre túto formu prania, dodržiavajte tieto odporúčania:

  • Vždy si zvoľte program s najnižšou teplotou /20-30 °C/. 
  • Vyberte program bez žmýkania. Pokiaľ to nie je možné nastavte najnižší možný počet otáčok.
  • Zvoľte špeciálny prací prostriedok na outdoor oblečenie, prípadne funkčné oblečenie.
  • Nepoužívajte aviváž!

 

Náš TIP: V práčke perte len jednofarebné ruksaky bez farebnej potlače. Nestane sa tak, že sa Vám potlač rozmaže, prípadne zašpiní iné časti ruksaku.

5-vnútro práčky

Zdroj: Freepik.com

 

Aj ruksak treba vedieť správne vysušiť!

Sušenie vypratého ruksaku je beh na dlhé trate. Pripravte si riadnu dávku trpezlivosti. Nikdy ho nesušte v sušičke, na radiátore či v blízkosti iného výhrevného telesa. Nechajte ho voľne vyschnúť!

 

Po vysušení je potrebné ošetriť ho vhodným prípravkom. Na turistické ruksaky, školské tašky či iné ruksaky doporučujem použiť impregnačný sprej. Predĺži životnosť, obnoví vodeodolnosť vrchnej vrstvy a bude chránený pred znečistením. 

6-batoh a turistika

Zdroj: Freepik.com

 

Verím, že otázku “Ako vyprať ruksak?” si už vďaka tomuto článku viac nebudete klásť. Ak Vás ale zaujíma ako si vybrať vhodný ruksak a podľa čoho sa pri výbere orientovať, prečítajte si náš článok Rady a tipy ako vybrať ruksak.



Zdroje:

https://www.jakcistit.cz/

https://www.emimino.cz/diskuse/jak-vyprat-batoh-497223/

https://fashion-sk.decorexpro.com/ryukzaki/stirat-v-mashine/

 

Mirka Gajdičiarová, marketingová manažérka
Pracuje na tvorbe reklám a marketingu spoločnosti. Aktívne a veľmi rada testuje kabelky aj ostatný sortiment, aby vedela čo najreálnejšie popísať a predstaviť jednotlivé modely. Spravuje komunikáciu na sociálnych sieťach, reaguje na komentáre a hodnotenia zákazníkov. Svoje články opiera o osobné skúsenosti a odbornú literatúru. Vo voľnom čase veľmi rada číta a stres zabíja športom.